Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notícies AFB
inici AFB - Notícies
     
  El càncer de pell afecta 4.000 persones cada any a Espanya  
 

Un 17,5% de la població no té clar que el melanoma és un càncer de pell i només un 2,4% assenyala les cremades solars per si mateixes com un factor de risc.

 
 
  • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL | AGFE
  • Categories: General | Sanitària
  • Etiquetes: càncer | Salut | dies mundials | farmàcia | farmacèutic | pell | melanoma | prevenció
  • Data de publicació: 23/05/2018 10:30:00
 
 

El sol té molts beneficis per a la salut: ajuda a la producció de vitamina D, fonamental per a la salut òssia, i allibera endorfines, generant benestar. No obstant això, si el sol es pren amb excés, augmenta el risc de càncer de pell, una malaltia que afecta 4.000 persones cada any a Espanya en el cas del melanoma (el càncer amb pitjor pronòstic) i més de 74.000 persones desenvolupen un càncer cutani no melanoma. Avui, dia 23 de maig, els professionals de la salut recorden la importància de la prevenció i la detecció precoç.

El càncer més prevenible

“El càncer de pell és el càncer més prevenible de tots, i això no s’acostuma a tenir en compte perquè, com ens diuen els estudis, els casos no deixen d’augmentar. La prevenció és  fonamentals per detectar precoçment les lesions, suposant un gran alleujament per a molts i un estalvi al sistema sanitari”, assegura Pedro Jaén, president de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) i de la Fundació Piel Sana.

El càncer més freqüent al món

D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el càncer cutani és el tipus de càncer més freqüent al món i la incidència de melanoma s’està incrementant més ràpidament que qualsevol altre càncer. L’augment de l’esperança de vida i l’excessiva exposició al sol per bronzejar-se estan contribuint a aquest augment.

El melanoma cutani representa el 10% de les neoplàsies cutànies, però és el responsable de més del 90% de les morts per càncer de pell i és un dels més costosos, quan es consideren el diagnòstic, tractament i seguiment.

El bronzejat es va vincular fa dècades amb un estatus de riquesa i, per tant, de benestar. Tot i això, la medicina diu el contrari: la pell reacciona davant un dany solar produint melanina, bronzejant-se, i això desencadena una sèrie de processos acumulatius que acaben passant factura en la salut de la pell”, segons Agustín Buendia, coordinador nacional de la Campanya Euromelanoma, recolzada per l'AEDV.

L’autoexploració de la pell és fonamental

Per realitzar una bona vigilància dels signes de sospita de melanoma cal fer una avaluació de la pell diverses vegades a l’any, demanant ajuda a la nostra parella, família o amics que ens ajudin a revisar aquelles zones on no arriben els nostres ulls. Només el 36% de les persones examina la seva esquena per tal de buscar signes de càncer de pell almenys una vegada a l’any, segons dades de l’Acadèmia Americana de Dermatologia.

Després de preguntar a més de 1.000 persones de 20 a 50 anys amb fills en edat escolar de tota Espanya, s’evidencia que gairebé el 22% dels enquestats reconeix que no revisa les pigues de la seva pell i un 50,5% mai ha revisat les pigues de la seva parella. A més, el 75,9% no ha anat mai al dermatòleg perquè li avaluï alguna piga, segons una enquesta realitzada per la Fundació Piel Sana de l’AEDV.

Des de l’AEDV recorden que un 17,5% de la població no té clar que el melanoma és un càncer de pell i només un 2,4% assenyala les cremades solars per si mateixes com a factors de risc per desenvolupar un càncer.

Campanya Euromelanoma 2018

La Campanya Euromelanoma és una campanya en l’àmbit europeu que té com a objectiu aportar informació sobre prevenció, diagnòstic precoç i tractament del càncer de pell. Va iniciar-se a Bèlgica l’any 1999 i actualment 29 països d’Europa la porten a terme.

A Espanya es realitza des de fa 18 anys. Enguany, se celebra sota el lema “Espanya té un problema amb el càncer de pell”,  amb dos missatges:“Dóna-li l’esquena al càncer de pell” i “Un minut val una vida”. A més de difondre coneixement, la campanya obre la possibilitat, durant una setmana, de demanar cita amb un dels centenars de dermatòlegs de l’AEDV que de forma solidària i gratuïta obren les seves consultes, a través de la pàgina euromelanoma.aedv.es o trucant al 91 543 45 35.

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Associació de Farmàcies de Barcelona - C/ Casanova, 84-86, Entr. 1ªC - 08011 Barcelona - Tel. 93 323 24 22 - Fax 93 454 61 77 | afb@afb.cat